Op deze pagina geven wij jou duidelijkheid over de fytotherapie vergoeding. En je kunt de premie voor fytotherapie dekking (en andere alternatieve geneeswijzen) vergelijken.

Wordt fytotherapie vergoed?

Fytotherapie wordt vergoed via de aanvullende verzekering.  De basisverzekering biedt geen vergoeding voor fytotherapie.

Krijg ik een vergoeding bij alle fytotherapeuten

Alleen behandelingen bij een geregistreerd fytotherapeut worden vergoed. Controleer of jouw fytotherapeut is aangesloten bij een Nederlandse organisatie voor fytotherapie.

Wat kost verzekeren van fytotherapie behandelingen?

Fytotherapie is onderdeel van de module ‘alternatieve geneeswijzen’.

Afhankelijk van hoeveel behandelingen je nodig denkt te hebben, betaal je tussen € 7,50 en € 50 per maand voor de module alternatieve geneeswijzen. Gemiddeld ben je met verzekeren 1,5 tot 2 keer goedkoper uit dan dat je de behandelingen zelf betaald.

fytotherapie premie vergelijken

Fytotherapie is onderdeel van de dekking of module ‘alternatieve geneeswijzen’. Je kunt daarom het beste de basisverzekering + dekking alternatieve geneeswijzen samen vergelijken. 

1

Start in de vergelijker hieronder

Alle zorgverzekeringen in één vergelijker. Het overzicht is up to date en speciaal samengesteld voor 2019. 

 

2

Kies dekking alternatieve geneeswijzen

Fytotherapie valt onder de module ‘alternatieve geneeswijze’.

Aan de linkerkant van de vergelijker kun je filteren op aanvullende verzekeringen. Kies daar je gewenste dekking.

3

Kies en stap over

Keuze gemaakt? Je kunt meteen overstappen. Dat is heel simpel tegenwoordig, en duurt maar 5 tot 10 minuten. 

De vergoeding voor alternatieve geneeswijzen vind je aan de linkerkant van de vergelijker.
Let op: Let op: Genees je Wijzer heeft vooral kennis over de verschillende alternatieve geneeswijzen en therapieën en is geen specialist op het gebied van zorgverzekeringen. Hierom adviseren wij niet over uw zorgverzekering. Twijfelt u aan de uitkomsten van de vergelijker of heeft u hulp nodig, vraag het dan na bij een zorgverzekeraar. Fytotherapie behoort tot de alternatieve geneeswijzen en staat op de lijst van verzekeraars, waarvoor vergoeding beschikbaar is. Houd er rekening mee dat die vergoeding altijd komt uit de aanvullende polis. Dit betekent dat verzekeraars vrij zijn daar wel of geen dekking voor aan te bieden. Bovendien zijn zij vrij in het bepalen van de premie daarvoor en eventuele limieten met betrekking tot de uitkering. Het is daarom van belang om bij je verzekeraar na te gaan in hoeverre je kunt rekenen op vergoeding van de kosten voor fytotherapie, die kan per verzekeringsmaatschappij verschillen.

Wat is fytotherapie?

Wat is fytotherapie en waar kun je op rekenen qua behandelingen? Het is een ander woord voor de kruidengeneeskunde en is daarmee minder alternatief dan je in eerste instantie wellicht zou denken. Het is wat dat betreft niet vreemd dat de verzekeraars in veel gevallen zorgen voor de vergoeding van de kosten voor deze therapie. Therapeuten maken gebruik van verschillende geneeskrachtige kruiden, op basis van preparaten. 4 van die preparaten met kruiden zijn goedgekeurd als geneesmiddel. Dit betekent dat ze geneeskrachtige eigenschappen bevinden en fytotherapie op basis daarvan een goede aanvulling op de reguliere geneeskunde kan vormen. Het is verstandig om altijd bij je verzekeraar te informeren in hoeverre er sprake is van vergoeding voor de kosten van fytotherapie, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. In de meeste gevallen dient de fytotherapeut in ieder geval aangesloten te zijn bij de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie, waarmee de zorgverzekeraars proberen de kwaliteit van de zorg te bewaken.

Vergoeding door de zorgverzekeraars

Wil je in aanmerking komen voor vergoeding van de kosten voor fytotherapie? Zorg er dan in ieder geval voor dat je een aanvullende zorgverzekering hebt. Vanuit de basisverzekering is er geen sprake van dekking voor alternatieve geneeswijzen, waardoor ook deze therapie daar niet voor in aanmerking komt. Vanuit de aanvullende dekkingen is die er wel, al ben je dus van de verzekeraar afhankelijk met betrekking tot de maximale vergoeding en eventuele andere voorwaarden. Houd er onder andere rekening mee dat de vergoedingen hiervan ten koste gaan van een algemene pot voor alternatieve geneeswijzen. Ga je daarnaast ook naar een chiropractor of maak je gebruik van acupunctuur? Je hebt dan te maken met dezelfde limiet voor de vergoedingen, dus houd de verschillende rekeningen goed in de gaten.

Lid van de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie

Indien je in aanmerking wilt komen voor vergoeding van de kosten voor fytotherapie is het bovendien verstandig gebruik te maken van een therapeut die is aangesloten bij de NVF, de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie. De verzekeraars stellen lidmaatschap bij een dergelijke beroepsvereniging verplicht voor haast alle alternatieve geneeswijzen, om daarmee de kwaliteit van de behandelingen te kunnen waarborgen. Dit geeft aan dat je er kunt rekenen op een serieuze behandeling, op basis van een goede kennis en ruime ervaring binnen de kruidengeneeskunde. Dit levert je de beste zorg op en zorgt er bovendien voor dat je de kosten kunt declareren indien je een aanvullende zorgverzekering met dekking voor alternatieve geneeskunde hebt.

Meer informatie over fytotherapie

Wat is fytotherapie? Vergoedingen alternatieve geneeswijzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *