Op deze pagina geven wij jou duidelijkheid over de orthomanuele geneeskunde vergoeding. En je kunt de premie voor orthomanuele geneeskunde dekking (en andere alternatieve geneeswijzen) vergelijken.

Wordt orthomanuele geneeskunde vergoed?

Orthomanuele geneeskunde wordt vergoed via de aanvullende verzekering.  De basisverzekering biedt geen vergoeding voor osteopathie.

Krijg ik een vergoeding bij alle orthomanuele therapeuten?

Alleen behandelingen bij een geregistreerd therapeut worden vergoed. Controleer of jouw therapeut is aangesloten bij een Nederlandse organisatie voor orthomanuele geneeskunde.

Wat kost verzekeren van orthomanuele geneeskunde behandelingen?

Orthomanuele geneeskunde is onderdeel van de module ‘alternatieve geneeswijzen’.

Afhankelijk van hoeveel behandelingen je nodig denkt te hebben, betaal je tussen € 7,50 en € 50 per maand voor de module alternatieve geneeswijzen. Gemiddeld ben je met verzekeren 1,5 tot 2 keer goedkoper uit dan dat je de behandelingen zelf betaald.

orthomanuele geneeskunde premie vergelijken

Orthomanuele geneeskunde is onderdeel van de dekking of module ‘alternatieve geneeswijzen’. Je kunt daarom het beste de basisverzekering + dekking alternatieve geneeswijzen samen vergelijken. 

1

Start in de vergelijker hieronder

Alle zorgverzekeringen in één vergelijker. Het overzicht is up to date en speciaal samengesteld voor 2019. 

 

2

Kies dekking alternatieve geneeswijzen

Orthomanuele geneeskunde valt onder de module ‘alternatieve geneeswijze’.

Aan de linkerkant van de vergelijker kun je filteren op aanvullende verzekeringen. Kies daar je gewenste dekking.

3

Kies en stap over

Keuze gemaakt? Je kunt meteen overstappen. Dat is heel simpel tegenwoordig, en duurt maar 5 tot 10 minuten. 

De vergoeding voor alternatieve geneeswijzen vind je aan de linkerkant van de vergelijker.

Let op: Let op: Genees je Wijzer heeft vooral kennis over de verschillende alternatieve geneeswijzen en therapieën en is geen specialist op het gebied van zorgverzekeringen. Hierom adviseren wij niet over uw zorgverzekering. Twijfelt u aan de uitkomsten van de vergelijker of heeft u hulp nodig, vraag het dan na bij een zorgverzekeraar.

 

Benieuwd of je in aanmerking komt voor vergoeding van zorgkosten wanneer je van deze therapie gebruik wilt maken? Dit hangt af van de verzekeraar die je kiest en de aanvullende zorgverzekering die je afsluit. Binnen de basisverzekering is er geen dekking voor alternatieve geneeswijzen beschikbaar. Je dient een aanvullende polis af te sluiten, eventueel op basis van de module daarvoor. Het voordeel van een aanvullende verzekering voor orthomanuele geneeskunde? Je hebt niet te maken met een eigen risico, dit geldt namelijk voor vergoedingen vanuit de basisdekking (met uitzondering van de huisarts).


Orthomanuele geneeskunde behoort bij verschillende zorgverzekeraars tot hetzelfde type therapie als bijvoorbeeld acupunctuur en homeopathie waardoor je aan de hand daarvan na kunt gaan of er sprake is van vergoeding. Bij twijfel is het altijd verstandig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar, voordat je kosten maakt die je vervolgens niet kunt laten vergoeden.

Wat is orthomanuele geneeskunde

wat is orthomanuele geneeskundeOrthomanuele geneeskunde is een van de natuurgeneeswijzen, waarbij de therapeut er vanuit gaat dat iedereen in essentie een rechte en symmetrische bouw heeft. Op het moment dat de balans in het lichaam verstoort raakt zullen zich elders klachten openbaren. Het is van belang om de klachten bij de bron aan te pakken, door de symmetrie te herstellen en ervoor te zorgen dat we weer ‘recht’ komen te staan.


Een arts binnen de orthomanuele geneeskunde probeert na te gaan waar in het lichaam er sprake is van een verstoring van de balans. De therapeut maakt daarvoor gebruik van korte gerichte drukmomenten op bepaalde botjes in het lichaam. Het zijn vooral de botjes in de armen en benen die daarvoor geschikt zijn, deze geven een goed beeld van de symmetrie van het lichaam. Daarnaast gaat een therapeut op zoek naar eventuele zenuwen die bekneld zitten, aangezien ook die een oorzaak kunnen zijn voor eventuele klachten.

Beroepsvereniging voor orthomanuele geneeskunde

Houd er rekening mee dat de therapeut die je kiest aangesloten dient te zijn bij de beroepsvereniging voor orthomanuele geneeskunde, op het moment dat je de kosten voor de behandeling wilt laten vergoeden. Dat betekent dat de therapeut lid moet zijn van de Nederlandse Vereniging van artsen voor Orthomanuele Geneeskunde (NVOMG). Uiteraard kan een therapeut je zelf aangeven of hij of zij daar lid van is en of de behandeling dus in aanmerking komt voor vergoeding.

In de meeste gevallen is er sprake van een maximale vergoeding per jaar voor alternatieve geneeswijzen in het algemeen. Hiertoe behoort de orthomanuele geneeskunde, net als andere natuurgeneeswijzen waar je gebruik van wenst te maken. Ga daarom goed na welke kosten je verwacht en probeer je zorgverzekering daar vervolgens zo goed mogelijk op af te stemmen.

Meer informatie over natuurgeneeskunde

Wat is natuurgeneeskunde?
Vergoedingen alternatieve geneeswijzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *