Mindfulness vermindert stress en dit is waarom

Stress is een veel voorkomend probleem in Nederland. Meer dan een miljoen Nederlanders ervaart zodanig veel stress dat ze burn-out klachten hebben. Zij kampen met hoofdpijn, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, overspannenheid en oververmoeidheid. Dat is eigenlijk hartstikke zonde; het leven is te leuk om zoveel stress te hebben. Gelukkig is er een aantal stappen dat je kunt zetten om stress te voorkomen en zelfs tegen te gaan. Mindfulness geeft je de handvatten die je misschien nodig had om zonder stress te leven. In dit artikel vertellen we je meer over hoe je met mindfulness stress en een overspannen gevoel tegen kunt gaan.

stress mindfulness

Wat is mindfulness precies en hoe kan het helpen?

Voordat je aan de slag gaat met mindfulness om stress te bestrijden, is het goed om te weten wat mindfulness eigenlijk precies is. Mindfulness betekent kort maar krachtig: compleet bewust zijn van het moment. Daar waar je aandacht op dit moment is, ben je. Door bewust bezig te zijn met mindfulness ga je intenser voelen en bewuster leven. Omdat de meeste mensen met stress zoveel bezig zijn met wat er allemaal in hun hoofd omgaat over wat later nog moet gebeuren, kan het leven in het moment een uitkomst bieden.

Met mindfulness richt je namelijk je volle aandacht op het heden. Al die gedachten die je had over later komen daadwerkelijk later. Want waarom zou je stress voelen over iets waar je nog helemaal niet mee bezig bent? De oorsprong van mindfulness ligt in het Boeddhisme. Het is een onderdeel van het achtvoudige pad naar verlichting. Dit pad bestaat uit de volgende stappen: de juiste verlichting, correct zien en denken, de juiste intentie, correcte spraak, juiste levensonderhoude, correcte actie, juiste mindfulness en de juiste concentratie.

Hoe helpt mindfulness bij stress?

Kijken we naar hoe mindfulness precies werkt dan zien we dat het als ware een soort meditatie is. Het is vaak een onderdeel van yoga, maar kan ook op zichzelf uitgevoerd worden. Om te weten hoe mindfulness stress kan verlagen en zelfs kan laten verdwijnen, moet je weten hoe je het kunt toepassen in je dagelijkse leven. Wist je dat iedereen mindfulness aan kan leren? Je moet er alleen wel voor openstaan en zorgen dat je geen oordeel hebt over alles wat je moet doen om in rustige toestand te verkeren. Dat kun je alleen maar doen door er gewoonweg mee te beginnen. Zolang je interesse hebt in mindfulness en ervoor open staat, staat niets je in de weg.

Merk je dat stress de overhand neemt en voel je je niet prettig bij dat gevoel? Ga dan rustig zitten en adem een paar keer diep in en uit. Ontspan je hele lijf en zorg dat je lekker zit. Richt je aandacht volledig op je ademhaling, net zolang tot je rustig ademt. Let vervolgens op wat er om je heen gebeurt en laat je gedachten de vrije loop gaan. Probeer om geen aandacht te schenken aan gedachten, maar focus je op het moment. Geniet zelfs even van het moment: de rust om je heen, de geluiden, de geuren en het beeld wat je ziet. Pas wanneer je nergens meer aan denkt dan aan dat moment merk je dat je rustiger bent geworden en met meer energie de dag door kunt gaan.

Voordelen van toepassen van mindfulness

Zo’n klein momentje, een paar keer per dag, helpt al bij het reduceren van stress en een overspannen gevoel. Door meer bezig te zijn met het leven in het hier en nu zul je merken dat je je na een verloop van tijd sowieso een stuk beter voelt. Er zijn nog veel meer voordelen van mindfulness te vinden. Een aantal van die voordelen is onder andere:

  • Door mindfulness word je dankbaarder; je geniet meer van het leven door te leven in het nu.
  • Je voelt je gelukkiger door meer bezig te zijn met het hier en nu. Omdat je meer geniet, heb je meer levensgeluk.
  • Mindfulness zorgt dus ook voor minder stress; ook dat gevoel heeft weer invloed op je gemoedstoestand.
  • Door mindfulness leer je om van de kleine dingen te genieten. Dat kun je meenemen in de rest van je leven. Je waardeert kleine momenten en ervaringen misschien wel meer dan ooit.
  • Met mindfulness oefeningen heb je binnen korte tijd een grote focus, waardoor je met weinig tijd veel kunt bereiken. Mindfulness werkt op die manier tijdbesparend in verhouding met andere oefeningen om stress te voorkomen of tegen te gaan.
  • Mindfulness is een goede aanvulling op een gebalanceerd leven en is alles behalve zweverig. Het is toegankelijk voor iedereen die met meer balans wil leven.