Voedingssupplementen ter ondersteuning van de geestelijke gezondheid

Gezonde voeding kan mentale problemen en klachten voor een deel voorkomen. Emoties en eten hebben een sterke connectie en tegenwoordig zien steeds meer mensen in hoe belangrijk gezonde voeding is voor de gezondheid. Door je lichaam te voorzien van essentiële voedingsstoffen zorg je voor balans en vitaliteit, zeker in combinatie met lichaamsbeweging en mindfulness. Het valt niet altijd mee om genoeg nutriënten uit voeding te halen, onder andere doordat de huidige voedingsmiddelen niet meer dezelfde vitaminen en mineralen bevatten als vroeger. Voedingssupplementen bieden een goede oplossing.

De basis: een gezond eetpatroon

Een gezond eetpatroon staat aan de basis van een gezond leven. Eet zoveel mogelijk onbewerkte voeding omdat deze de meeste voedingswaarde bevatten. Van verschillende voedingsmiddelen is aangetoond dat ze een positief effect hebben op de geestelijke gezondheid.

Zo komt bijvoorbeeld depressie tientalen malen meer voor in landen waar weinig vis wordt gegeten. Een handjevol walnoten per dag is goed voor je hart en je hersenen en groene bladgroenten helpen tegen stress, depressie en angst.

Als je merkt dat het niet lukt om voldoende gevarieerd te eten of niet in de juiste hoeveelheden gezond te eten kan het zeer verstandig zijn om supplementen te gebruiken. Hieronder lichten we een aantal redenen toe waardoor het, zelfs met een gezond en gevarieerd eetpatroon, erg lastig is om alle benodigde nutriënten te consumeren.

Supplementen voor extra ondersteuning

Onze voeding bevat niet meer dezelfde mineralen en vitaminen als vroeger. Dit is dan ook een van de belangrijkste redenen om voedingssupplementen te gebruiken. Zelfs bij een gezond voedingspatroon loop je het risico om tekorten op te lopen doordat groenten, fruit en andere voedingsmiddelen niet meer zo rijk zijn aan vitaminen en mineralen als een eeuw geleden.

Zo laat een vergelijking van voedingswaarden tussen vandaag de dag en 1963 zien dat paprika nog maar 70% van de oorspronkelijke vitamine c bevat, waterkers maar liefst 88 procent minder ijzer bevat en het vitamine A en calcium gehalte van broccoli is gehalveerd.

Als je alle benodigde vitaminen en mineralen uit je voeding wilt halen moet je er dus heel veel van eten. Supplementen helpen je om de tekorten op een verantwoorde manier aan te vullen.

Deze supplementen ondersteunen mentale gezondheid

Er zijn enkele voedingssupplementen die specifiek werken voor een betere geestelijke gezondheid. Een van de belangrijkste voedingssupplementen om te gebruiken is Omega 3. Dit supplement vermindert namelijk de kans op depressie en psychoses. Ook vermindert het de kans op een terugval bij manisch-depressieve mensen.

Omega 3 komt van nature veel voor in vette vis. Doordat het de productie van serotine reguleert in de hersenen zorgt het ervoor dat je een positieve gemoedstoestand verlaagt. Het voedingssupplement zorgt daarnaast op een verminderde kans op een hartaanval en hart- en vaatziekten en remt ontstekingen af waardoor het ondersteuning biedt bij auto-immuunziekten.

Andere effectieve supplementen zijn magnesium om depressie, angst en stress te verminderen, vitamine B bij een burnout en vitamine C voor een vermindering van stress. Ook kurkuma heeft van nature een anti-depressieve werking.