De voordelen en nadelen van een chiropractor

77 procent van de mensen die een chiropractor bezocht, vond hun chiropractor “zeer effectief”. En inderdaad, chiropractoren geven aan dat hun behandeling de minst invasieve en veiligste therapie is voor vele kwalen. Maar chiropractische behandeling is niet geheel zonder risico. Leer hier meer over de voor- en nadelen van het bezoek aan een chiropractor.

chiropractie

Wat ze doen

Chiropractoren behandelen mensen door hun wervelkolom op één lijn te brengen met een verscheidenheid aan manipulaties. Tijdens het eerste bezoek voeren chiropractoren meestal een lichamelijk onderzoek uit en nemen ze een gezondheidsanamnese af, waarbij ze speciale aandacht besteden aan de wervelkolom en de vraag of de patiënt een normale botdichtheid heeft. Mensen met een lagere botdichtheid, zoals mensen met osteoporose, zouden mildere behandelingen krijgen.

De chiropractor gebruikt typisch zijn of haar handen om gecontroleerde, snelle kracht op een beschadigde of een aangetaste verbinding toe te passen, om de verbinding vervolgens toe te staan om zich op een normale manier te bewegen en pijn en ontsteking te verminderen. Een manoeuvre is de hoge snelheid cervicale aanpassing, waarbij de patiënt zijn of haar hoofd ontspant in de handen van de chiropractor, die snel het hoofd in één richting duwt – soms een krakend geluid creëert.

Chiropractoren kunnen ook voorzichtigere, lage snelheid cervicale aanpassingen uitvoeren. Heb jij ook een chiropractor nodig? Vergelijk zorgverzekeringen om te checken of een bezoekje aan de chiropractor gedekt is ja of nee.

Is een scoliose te voorkomen? Het effect van de genetica in aanmerking genomen

Karla Janssen, 33, een doktersassistent die in een buitenwijk van Rotterdam woont, is een grote fan van de snelle cervicale manipulatie. Vijf jaar geleden ging ze naar een chiropractor toen ze dacht dat ze leed aan het carpaal tunnelsyndroom. De chiropractor analyseerde haar probleem en zag dat die uit een beknelde zenuw in haar hals komt en deed een hoge snelheidshalsmanipulatie. Na de behandeling had Karla geen probleem meer.

Chiropractors behandelen ook sommige patiënten voor hoofdpijn die worden veroorzaakt door zenuwirritatie die pijn naar het hoofd verwijst. De behandeling kan deze hoofdpijn verlichten door zenuwirritatie te verminderen.

Voordelen

Sommige studies hebben aangetoond dat chiropractische zorg nuttig is. In een studie gepubliceerd in Spine Journal in 2008, onderzoekers evalueerden de chiropractische behandeling ervaringen van 192 mensen met ruggengraat gerelateerde pijn of ischias, een aandoening waarbij een beknelde zenuw in de lagere wervelkolom beenpijn veroorzaakt.

Een andere studie gepubliceerd in het British Medical Journal in 2003 geëvalueerd 183 patiënten met nekpijn die willekeurig werden toegewezen om te ontvangen van behandeling die ruggenmerg manipulaties, fysiotherapie (voornamelijk lichaamsbeweging) en zorg van een huisarts, die voornamelijk betrekking had op advies, onderwijs en medicijnen op recept. De mensen in het onderzoek hielden een jaar lang een dagboek bij. Uit het onderzoek bleek dat manuele therapie effectiever en goedkoper was dan fysiotherapie of zorg door een huisarts.