Waarom je jouw gezondheid beter niet kunt googelen

Een praktijk waar veel mensen zich tegenwoordig aan wagen is het googelen van hun klachten zodra ze ergens last van hebben, dan heb je ten minste op een rijtje wat er allemaal aan de hand kan zijn. Goed idee of nachtmerrie?

Het onderzoek van Fam. Te Poel

Goed idee toch, even je klachten googlen? Je kunt het beter niet doen – zeggen experts – om verschillende redenen. De eerste reden is dat je volgens onderzoek angstiger wordt naarmate je steeds vaker je eigen klachten gaat googelen.

Fam. Te Poel, een onderzoeker aan de VU heeft een onderzoek met 5000 mensen gedaan om te kijken hoe het googelen van hun klachten invloed heeft op hoe angstig ze zich voelden over het onderzoek. Hieruit bleek dat je over het algemeen steeds angstiger wordt wanneer je vaker via het internet opzoek gaat naar oorzaken van klachten. Bij mensen die eerder niet bijzonder angstig waren over hun gezondheid was de grootste toename te zien in angstigheid.

Waarom men angstig wordt

De toename van angst door te googlen heeft natuurlijk zijn redenen, en wij hebben enkele verklaringen voor je.

Om te beginnen geeft Google je namelijk ontzettend veel verschillende oorzaken voor jouw klachten, van nietszeggend tot ongelofelijk ernstig. Daar word je wat zorgelijk van. Pijn op een bepaalde plek zou volgens Google al een tumor kunnen zijn, wat hoogstwaarschijnlijk totaal niet het geval is.

Naast de diverse mogelijke ziekten of aandoeningen die Google je geeft zitten er vaak verschillende horrorverhalen tussen, die we graag lezen, want de mens houdt van sensatie. Waarschijnlijk begrijp jij zelf ook wel dat jij waarschijnlijk geen horrorverhaal bent, maar bij meer dan de helft van de ‘googlers’ blijven deze verhalen toch in hun achterhoofd zitten.

Google biedt bovendien niet eens oplossingen, of het biedt zoveel oplossingen dat je geen idee hebt waar je moet beginnen, wat het allemaal nog verwarrender maakt. Er zijn diverse andere meer betrouwbare manieren om aan een oplossing voor het probleem te komen.

Waar ga je dan wel naartoe?

Heb je last van bepaalde klachten, ga dan eens niet naar Google. Maar waar kan je dan wel naartoe? Als eerste raden we je natuurlijk jouw eigen huisarts aan. Als het iets ernstigs is dan kan er via traditionele geneeskunde wat aan gedaan worden.

Kan jouw huisarts niets met jouw klachten of zijn de klachten niet spoedeisend? Dan heb je nog andere opties. Zo zijn er verschillende alternatieve genezers waar je naartoe kunt gaan met jouw problemen. Denk aan acupunctuur wanneer je last hebt van spierpijn op bepaalde plekken, of bijvoorbeeld homeopathie wanneer je last hebt van depressieve gevoelens.

Tegenwoordig staan veel artsen ook open voor de oosterse geneeskunde en alternatieve geneeswijzen. Door de grote toename aan populariteit is menig arts zich hierin gaan verdiepen. Een verstandige keuze is daarom om met je probleem naar jouw huisarts te gaan. Is het geen ernstige ziekte of aandoening? Dan kun je de opties van alternatieve geneeswijzen met je huisarts bespreken. De arts weet meestal welke soorten geneeswijze effect zouden kunnen hebben op jouw klachten en kan je in de goede richting sturen naar een geschikte therapeut of praktijk.

Kortom

Laat google dus even links liggen, maar ga naar een arts en bespreek daarmee de mogelijkheden en vraag of alternatieve geneeswijzen eventueel ook zouden kunnen helpen.

Zijn jouw problemen terugkomend en ben je met dezelfde problemen al eerder eens bij een praktijk voor alternatieve geneeswijzen geweest? Dan kun je de huisarts natuurlijk overslaan en direct contact opnemen met de therapist waar jij een goede ervaring mee hebt gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *