Wat is reflexologie en hoe werkt het?

Dit artikel is geschreven door reflexzonetherapeute en sportmasseuse Yvonne van Beers-Thijssen.

Reflexologie is een wetenschap, die uitgaat van het principe dat onder andere op voeten, handen en oren reflexzones liggen die corresponderen met alle organen, klieren en andere delen van het lichaam. Ze liggen precies zo in de voeten zoals ze in het lichaam liggen. Dus alles wat met het hoofd te maken heeft ligt in de tenen en vingers.

Het doel van reflexzonetherapie is het bereiken van een natuurlijk evenwicht in het gehele organisme. De therapie geneest niet maar ondersteunt en bevordert de natuurlijke processen. Dit door druk uit te oefenen op de reflexzones. Op deze wijze wordt een reactie bewerkstelligd in dat deel van het lichaam dat overeenkomt met de bewerkte reflexzone.

Tijdens de eerste behandeling neem ik eerst een anamnese af en behandel daarna uitgebreid de voeten en onderbenen, waar vanuit de Chinese reflexologie een aantal belangrijke punten liggen. Ik ga voelen waar er blokkades zijn. Hier stroomt de energie niet goed of te veel. Deze gebieden vragen om extra aandacht. Ik besteed ook extra aandacht aan de reflexzones van de wervelkolom want elke wervel heeft invloed op een bepaald gedeelte van het lichaam.

Op de handen liggen dezelfde punten als op de voeten. De cliënt krijgt huiswerkpunten mee op de handen, omdat ze daar beter zelf bij kunnen. Zo kunnen ze thuis dagelijks de geblokkeerde zones behandelen.

Punten die voor iedereen goed zijn om te behandelen:

hand
Refexologie punten hand

 

  • Begin met punt 1: dit punt staat in verbinding met de hypofyse en zet het lichaam aan tot actie. Je moet het zien als onze accu
  • Punten op lijn 2 en 3 ; deze staan in verbinding met de rug en de nekzenuwen. Als je die goed behandelt, heb je in feite heel het lichaam al gehad omdat elke zenuw naar een specifiek lichaamsdeel loopt.
  • Punt 4 staat synchroon met de bijnier. Een klein orgaan, maar o zo belangrijk voor het opruimen van alle lichaamsvreemde stoffen en voor de ontspanning van alle spieren. Het heeft bovendien een belangrijke rol in het hormonale huishouding. Dit punt word ook wel het grote opruimpunt genoemd.
  • Punt 5 is de zonnevlecht. Zorgt voor algehele ontspanning en rust. Dit punt altijd als laatste behandelen.
oor
Refexologie punten oor

In mijn boek: ‘Word wakker!, staat dit ook beschreven met tekeningen van voeten, handen en oren erin zodat je kunt zien waar bepaalde reflexpunten liggen. Bijgevoegd ook de voor en achterkant van het boek. Bij interesse is het boek bij mij te bestellen via de mail: yvonnevanbeerstijssen@ziggo.nl.

voorkant boek achterkant boek

Kosten:  19,95 euro . Verzendkosten; 4,95 euro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *