Wat je moet weten over het regelen van je zorgverzekering

Het is verplicht om in Nederland een zorgverzekering te hebben. Een basispakket voldoet voor veel mensen, maar in sommige gevallen is er een aanvullende zorgverzekering nodig om de nodige zorg te dekken. Hoe weet je precies wat voor een zorgpakket je nodig hebt? En uit welke aanvullende zorg kun je kiezen bij het samenstellen van je zorgpakket? In dit artikel lees je meer over het regelen van je zorgverzekering en waar je daarbij op moet letten.

Verzekering - Unsplash

Wat is een zorgverzekering precies?

Wanneer je in Nederland woont, ben je vanaf je achttiende verplicht om een zorgverzekering af te nemen. Deze verzekering, die ook wel een basisverzekering wordt genoemd, dekt noodzakelijke zorg. Daaronder valt bijvoorbeeld een bezoek aan de dokter en vrijwel alle andere ,curatieve zorg bij acute en chronische lichamelijke aandoeningen. 

Het basispakket dekt ook zorg ter ondersteuning van de geestelijke gezondheid of zorg bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen, zoals EMDR. Je kunt je eigen zorgverzekeraar uitkiezen. Iedere verzekeraar en aanbieder van zorg in Nederland is verplicht om zorg te leveren van goede kwaliteit. Meer informatie hierover is verzameld in de zorgverzekeringswet.

Waar moet zorgverzekering aan voldoen?

Er is een aantal uitgangspunten waar de zorgverzekeringswet in Nederland aan moet voldoen. Zo is de zorg in ons land gebaseerd op solidariteit. Dat betekent dat iedereen recht heeft op dezelfde zorg. Het maakt niet uit hoe oud of rijk je bent; zolang je woonachtig in Nederland bent en ouder dan achttien jaar bent, heb je recht op zorg. 

  • De wet is gebaseerd op de volgende punten:
  • De inhoud van het basispakket voor zorg is volgens de wet bepaald;
  • Iedere Nederlander is verplicht om een zorgverzekering af te nemen in ruil voor het basispakket zorg;
  • Burgers in Nederland mogen hun eigen zorgverzekeraar uitkiezen – zij kunnen jaarlijks wisselen van verzekeraar;
  • Zorgverzekeraars hebben de verplichting om iedereen te accepteren.

Hoe sluit ik een zorgverzekering af?

Vanaf je achttiende jaar is het dus verplicht om een eigen zorgverzekering te hebben. Het kiezen van een zorgverzekering is gemakkelijk; dit kun je gewoon online doen in een online vergelijker. Hierin volg je meestal de volgende stappen bij het kiezen van een zorgverzekering:

  • Vul je geboortedatum in.
  • Kies een eigen risico – dit bedrag ligt tussen de €385 en €885 per jaar;
  • Bepaal welke polis je wilt, bijvoorbeeld natura of restitutie;
  • Kies, in de volgende stap, een aanvullende zorgverzekering, zoals een extra dekking voor fysiotherapie;
  • Kies het zorgpakket dat het beste bij je past op basis van inhoud, prijs en kwaliteit.

Het wordt aangeraden om ieder jaar eens goed naar je zorgverzekering te kijken. Je kunt namelijk veel geld besparen door jaarlijks over te stappen op een nieuwe verzekering. Daarnaast is het sowieso een fijn idee om altijd verzekerd te zijn voor de zorg die jij wenst. Je verzekeraar kan in dat jaar namelijk bepaalde voorwaarden hebben aangepast, waardoor het zorgpakket minder goed bij je past.

Uit welke aanvullende zorgverzekeringen kan ik kiezen?

Het grootste deel van de Nederlanders beschikt over een aanvullende zorgverzekering – naast het basispakket. Omdat niet alle zorg in de basisverzekering wordt gedekt, kan het veel geld schelen om voor een aanvullende dekking te kiezen. Het grootste deel van overige zorgkosten wordt namelijk gedekt door zo’n aanvullende verzekering; mits je natuurlijk de juiste dekking voor jouw situatie kiest. 

Er zijn vier dekkingen die het meest worden gekozen in Nederland:

Fysiotherapie

Een extra dekking voor fysiotherapie scheelt veel wanneer je weet dat je regelmatig gebruik moet maken van behandelingen bij de fysio. Voor enkele euro’s per maand extra bespaar je op gemiddelde kosten van €30 per behandeling.

Brillen en lenzen

Draag je een bril of lenzen? In dat geval is het goed om te weten dat een aanvullende verzekering voor dit pakket meestal alleen interessant is in combinatie met andere dekkingen. Dit verschilt per zorgverzekeraar, dus kijk goed welke andere dekkingen voor jou interessant zijn.

Alternatieve geneeswijzen

Alternatieve behandelingen kosten je vaak al €50 per uur. Wanneer je wekelijks of maandelijks zo’n behandeling wilt ondergaan, is dit dus een behoorlijke smak geld. Een extra dekking voor alternatieve geneeswijzen is daarom aan te raden. Let hierbij wel op dat er vaak maar een limiet aan maximale kosten per dag geldt voor dit soort behandelingen.

Buitenlanddekking voor zorg

Ben je veel in het buitenland voor werk of vakantie? Dan is een extra buitenlanddekking wellicht fijn om te hebben. In het geval van spoedeisende hulp in het buitenland krijg je alleen een vergoeding tot aan het Nederlandse marktconform. Met een extra buitenlanddekking wordt dit tarief dubbel gedekt.