Wat is yoga?

Yoga kennen we in Nederland vooral van de yoga oefeningen. Het is echter meer dan dat, het is een filosofie en een leefwijze, waarbij de oefeningen ervoor zorgen dat u alle lagen van het bestaan kunt verbinden en in evenwicht kunt brengen. Het gaat voornamelijk om de lagen in ons bestaan die in eerste instantie tegengesteld lijken. U kunt daarbij denken aan lichaam en geest, binnen en buiten en bijvoorbeeld spanning en ontspanning. Dankzij yoga kunnen deze in een natuurlijke staat bij elkaar komen, waardoor u het leven optimaal kunt ervaren. Het is de balans tussen de verschillende elementen die er voor zorgt dat u tot rust kunt komen. Of u juist de kracht kunt ervaren om een nieuwe stap te zetten.


Yoga heeft betrekking op bewustwording. Het is van belang om te zien en te voelen wie u werkelijk bent. We zijn ons over het algemeen niet goed bewust van wie we zijn of wie we willen zijn en welke persoonlijkheid of identiteit daarbij hoort. yoga groepDankzij yoga is het mogelijk om de volledige mens te worden, op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel gebied. Op fysiek gebied lukt de meeste mensen dat relatief gemakkelijk. Ook op mentaal niveau kan een grote groep meekomen. Yoga zorgt ervoor dat het door middel van de oefeningen ook mogelijk wordt om op emotioneel en spiritueel gebied voor meer kennis over de eigen persoon te zorgen. Zo brengen de oefeningen balans in onze dagelijkse activiteiten en heeft een grote groep mensen daar veel baat bij.

Stress en bewustwording

Binnen yoga zijn het uiteraard de oefeningen die een belangrijke rol spelen. De oefeningen zorgen ervoor dat het lukt om de aandacht van buiten naar binnen te verleggen. In het dagelijks leven zijn we veel bezig met de wereld om ons heen, terwijl het daarnaast van belang is om ook goed naar binnen te kijken. Juist door die focus te verleggen is het mogelijk om u meer bewust te worden van de persoon die u bent en wat daarbij belangrijk voor u is.


Het is de aandacht voor het lichaam die er voor zorgt dat het lukt om het innerlijke bewustzijn te vergroten. U krijgt inzicht in de wisselwerking tussen het denken en voelen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat u bijvoorbeeld stress en vermoeidheid gemakkelijker kunt herkennen, zodat u daar eerder op in kunt spelen en u eventuele klachten of andere symptomen voor kunt zijn. Door u goed bewust te zijn van wie u bent en hoe u op de omgeving reageert lukt het u beter om te ontspannen. Yoga werkt van binnenuit en zorgt ervoor dat u aan de buitenkant rust en balans kunt ervaren.

Fysieke kracht

Daarnaast vormt yoga een methode om aan uw fysieke kracht te werken, de methode is er wat dat betreft niet alleen op gericht om mentaal, spiritueel en emotioneel voor de juiste balans te zorgen. De oefeningen zorgen voor meer kracht, uithoudingsvermogen en souplesse. Aan de andere kant hoeft u het lichaam nergens te zwaar te belasten, waardoor spanning en blokkades van energie op een natuurlijke wijze naar buiten kunnen vloeien. Het werkt diep door op het energiesysteem en het zenuwstelsel, van waaruit het ervoor zorgt dat u zowel mentaal als fysiek beter in uw vel komt te zitten.

Het lichaam krijgt dankzij yoga de kans om zich te herstellen en weer op te bouwen. De verschillende houdingen en oefeningen werken door op de klieren, de organen, de bindweefsels en de gewrichten. Het lichaam komt op een unieke manier in balans, wat ervoor zorgt dat u zowel mentaal, emotioneel als spiritueel meer energie zal ervaren.

Lees meer over yoga:

Waarbij kan yoga worden ingezet?
Verschillende soorten yoga
Petitie voor lager btw-tarief yoga, meditatie en mindfulness


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!