Een aantal initiatiefnemers hebben de handen ineengeslagen om een petitie te starten tegen de hoge btw-tarieven op verschillende vormen van yoga, meditatie en mindfulness. Volgens onder andere Rients Ritskes is er sprake van onverklaarbare verschillen. Yoga met een hoge mate van inspanning valt bijvoorbeeld onder het 6% btw-tarief, terwijl er 21% btw wordt berekend over andere vormen van yoga. Ook meditatie en mindfulness leveren op dit moment nog 21% btw op, omdat er volgens de Belastingdienst sprake is van een luxe-product.

Verschillende btw-tarieven

De initiatiefnemers willen dit onder de aandacht brengen, met uiteindelijk het doel om het lage btw-tarief voor al deze behandelingen door te voeren. Volgens de initiatiefnemers is er geen sprake van een luxe product of luxe behandeling, in plaats daarvan zijn het behandelingen die bijdragen aan een betere gezondheid. Onze gezondheid zou tot de absolute basisbehoeften moeten behoren, vandaar dat het vreemd is dat we daarvoor een hoog btw-tarief betalen.

Momenteel geldt er 6% btw voor yoga met een hoge mate van inspanning, het is bijvoorbeeld van belang dat de deelnemers behoorlijk zweten van de oefeningen die zij doen. Daarnaast zijn er andere vormen van yoga beschikbaar, waarbij er minder heftige bewegingen plaatsvinden. Op dit moment geldt daarvoor een btw-tarief van 21%. Dat leidt niet alleen tot ongelijkheid, het zorgt er daarnaast voor dat er veel onduidelijkheid heerst bij deelnemers en de tarieven behoorlijk uiteen kunnen lopen.

yoga les in een groepOok voor mindfulness en meditatie geldt op dit moment een btw-tarief van 21%. De Belastingdienst stelt dat er sprake is van een luxe-product, volgens de initiatiefnemers is daar geen sprake van. Jaarlijks hebben meer dan 800.000 mensen last van stress en moeten zij daarvoor kosten maken. Het gaat in totaal om zo’n 6 miljard euro, er is volgens hen wat dat betreft sprake van een structureel probleem met betrekking tot onze gezondheid.

Verzoek aan de Tweede Kamer en Nederlandse regering

De initiatiefnemers proberen er door middel van de petitie voor te zorgen dat het lage btw-tarief gaat gelden voor alle vormen van yoga, meditatie en mindfulness. Op dit moment zijn er al bijna 11.000 handtekeningen verzameld, het doel is om tot 25.000 handtekeningen te komen. Het is dan mogelijk om de petitie aan te bieden aan de Tweede Kamer, die er dan naar zal moeten kijken.


De initiatiefnemers halen voor hun petitie onder andere aan aantal wetenschappelijke publicaties aan. Die zouden volgens hen aangeven dat meditatie, mindfulness en yoga op een belangrijke wijze bij kunnen dragen aan onze gezondheid. Onze mentale conditie zou er sterk door verbeteren, waardoor dit tot de basisbehoeften van iedere inwoner in Nederland zou moeten behoren. De verschillende vormen van geestelijke conditietraining hebben een belangrijke preventieve en genezende werking. De invloed op het duurzaam goed functioneren van mensen zou op basis van het lage btw-tarief beschikbaar moeten zijn.

Zelf de petitie tekenen?

Deze is online te vinden: (https://www.petities.nl/petitions/verlaging-btw-tarief-op-yoga-mindfulness-en-meditatie?locale=nl)

Lees meer over yoga:

Wat is yoga?
Waarbij kan yoga worden ingezet?
Verschillende soorten yoga


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!