Waarbij kan yoga worden ingezet?

Yoga biedt uitkomst in drie verschillende situaties:

  • Wens tot meer bewustwording
  • Wens tot waarnemen zonder oordeel
  • Wens tot meer fysieke kracht

yoga ontspanningMerkt u dat u zich onvoldoende bewust bent van de wereld om u heen, heeft u niet goed door waardoor bepaalde emoties of gedachten ervoor zorgen dat uw lichaam kan verkrampen of blokkeren? Het is in die gevallen een uitstekend idee om gebruik te maken van de yoga oefeningen die er beschikbaar zijn. U zorgt er daarmee voor dat u meer aandacht kunt hebben voor het lichaam, het voelen en uw bewustzijn. De oefeningen zorgen ervoor dat u mentaal gemakkelijker bij de gedachten of spanningen kunt komen, die in de fysieke zin vervolgens tot een blokkade leiden. U kunt letterlijk en figuurlijk uw bewustzijn vergroten, waardoor er een betere blik op uzelf en de omgeving ontstaat.


Daarnaast helpt yoga beter waar te nemen, zonder dat u daar automatisch een oordeel aan zal koppelen. U leert waarnemen vanuit een open en aandachtige houding. We hebben veelal vooral een oordeel over onszelf, waardoor zich spanning en onrust kunnen ophopen. Vervolgens leiden die elementen ertoe dat we de werkelijkheid vertekenen, waardoor we uiteindelijk niet op de juiste wijze waarnemen. De yoga oefeningen helpen op een meer objectieve wijze waar te nemen, zonder dat er sprake is van een oordeel over uzelf of de omgeving. U geeft bijvoorbeeld emoties de kans om uit te razen, zonder dat u spreekt in termen van ‘goed’ of ‘fout’.

Ten derde is yoga geschikt op het moment dat u wilt werken aan uw fysieke kracht, uithoudingsvermogen en souplesse. Dit laatste is het element dat er met name in het westen voor zorgt dat veel mensen gebruik zijn gaan maken van yoga. U kunt de flexibiliteit van spieren en gewrichten toe laten nemen en de spierkracht vergroten. Daarnaast heeft u dankzij de oefeningen de kans om uw balans en concentratie te verbeteren, net als het uithoudingsvermogen en de bloedcirculatie. U komt fysiek beter in conditie, waardoor yoga verder gaat dan alleen een mentale, emotionele of spirituele stimulans.

Lees meer over yoga:

Wat is yoga?
Verschillende soorten yoga
Petitie voor lager btw-tarief yoga, meditatie en mindfulness


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!