Zorgverzekeraars stoppen massaal met het vergoeden van alternatieve geneeswijzen

Misschien heb je al gekeken naar de polis van jouw zorgverzekering voor volgend jaar, en wellicht heb je hier al wel in gevonden dat er een stuk minder, of helemaal geen, alternatieve geneeswijzen meer worden vergoed. Hierdoor hoef je dus misschien minder te betalen, maar wellicht kun je ook vergoedingen kwijtraken die je wel nodig hebt, en dus is het handig om hier duidelijkheid over te hebben.

De CZ

Het stoppen met het vergoeden van bepaalde alternatieve geneeswijzen is in principe begonnen met de CZ, die in ieder geval stoppen met het vergoeden van reïncarnatietherapie, ayurvedische geneeskunde en craniosacraal therapie nadat mensen hier massaal over hebben geklaagd. Wanneer jij een van deze alternatieve geneeswijzen natuurlijk wel ziet zitten is het vervelend als ze niet meer worden vergoed.

Nu betekent dit natuurlijk niet dat de CZ meteen stopt met het vergoeden van alle alternatieve geneeswijzen, maar deze drie en waarschijnlijk nog een paar meer worden wel stopgezet. Het is dus belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent wanneer je eventueel van zorgverzekeraar wil veranderen.

Het uitzoeken van de verzekeraar

In het geval van het CZ wordt zeker niet alles meer vergoed, maar is er wel heel duidelijk wat er wél wordt vergoed. Helaas geldt dit niet voor alle verzekeraars, waar het nog lastig kan zijn om uit te zoeken wat er wel en niet wordt vergoed. Om jou hierbij een handje te helpen heb ik eerst een lijstje samengesteld met alle alternatieve geneeswijzen die door nog redelijk veel verzekeraars worden vergoed, en hierna een lijstje met alternatieve geneeswijzen die door enkele verzekeraars worden vergoed.

Wanneer jouw favoriete alternatieve geneeswijze niet in dit lijstje staat dan wordt deze helaas niet meer vergoed door Nederlandse zorgverzekeringen, wat natuurlijk erg jammer is maar wel belangrijk om voorbereid op te zijn.

Alternatieve geneeswijzen die nog vergoed worden

  •       Acupunctuur
  •    Antroposofie
  •    Chiropractie
  •     Haptonomie
  •    Homeopathie
  •   Osteopathie
  •    Shiatsu

Alternatieve geneeswijzen die beperkt vergoed worden

Als eerste is er auriculotherapie, ook wel oor acupunctuur genoemd, deze behandeling wordt enkel nog vergoed door de verzekeringen van CZ, FBTO, VGZ en NN

Dan heb je Flebologie, welke alleen wordt vergoed door Ditzo, tenzij je een verwijzing van de huisarts hebt, dan zit het in de basisverzekering.

Hypnotherapie, een therapie waarbij je onder hypnose wordt gebracht, wordt enkel nog vergoed door CZ, FBTO, VGZ, NN, Menzis en ONVZ.

Kindertherapie is een therapie speciaal voor kinderen, zoals de naam doet vermoeden, en wordt vergoed door CZ, FBTO, VGZ, NN, Ditzo, Menzis en ONVZ.

Er is ook nog Kinesiologie, wat helpt met het loslaten van stress in het lichaam en wat wordt vergoed door CZ, FBTO, VGZ, NN, Menzis en ONVZ.

Manuele therapie wordt alleen nog maar vergoed door CZ, FBTO, VGZ, NN, Interpolis en Menzis.

Musculoskeletale geneeskunde, wat gefocust is op het skelet en de spieren, wordt nog vergoed door CZ, FBTO, VGZ, NN, Ditzo, ONVZ en Menzis.

Als laatste heb je nog Orthomanuele geneeskunde wat vergoed wordt door CZ, FBTO, VGZ en NN.

Zoals je ziet zijn er nog genoeg alternatieve geneeswijzen die wel worden vergoed, maar ook heel veel die niet meer worden vergoed. Houd hier dus zeker wel rekening mee bij het uitkiezen van jouw nieuwe zorgverzekering. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *